Agenda
18:00 - 20:00 uur
Workshop Omgaan met agressieve patiënten
Hoe ga je om met agressie in de zorg? Hoe reageer je als een persoon zijn onvermogen en frustratie uit door boos te worden op jou ?
Personeel in de zorg krijgt in toenemende mate te maken met agressie. We denken daarbij meestal aan fysieke agressie en geweld, maar vergeet ook verbaal agressief gedrag niet. Grensoverschrijdend gedrag vraagt het uiterste van een medewerker. Manipulatie, seksuele intimidatie of denigrerende opmerkingen zorgen voor veel ongemakkelijke situaties en stress. Vechten of vluchten is onze primaire reactie, maar beiden helpen niet om de situatie te de-escaleren. Wat werkt wel? Dat leren zorgmedewerkers in deze workshop ‘Omgaan met agressie in de zorg’.
18:00 - 20:00 uur
Omgaan met moeilijke patiënten
Met claimend gedrag wordt gedrag bedoeld dat op een dwingende en eisende manier een beroep doet op jou als hulpverlener. Een voorbeeld hiervan is de patiënt die vaak belt, vele (vaak niet ter zake doende) vragen stelt, extreem gedrag vertoont of veelvuldig allerlei (lichamelijke) klachten uit. De patiënt doet alles om aandacht en hulp te krijgen en is hierin zeer vasthoudend. Claimend gedrag kan ertoe leiden dat jij de patiënt steeds meer gaat vermijden. Dit leidt bij de patiënt tot nog vaker bellen, vragen stellen, klachten uiten teneinde toch aandacht te krijgen. In deze workshop leer je dit gedrag te begrijpen en krijg je praktische tools aangereikt om hiermee om te gaan.
Inschrijven >18:00 - 20:00 uur
Omgaan met verslavingsgedrag van patiënten
Hoe ga jij om met patiënten die een verslaving hebben? Welke houding neem jij dan aan? Durf jij door te vragen en welke vragen stel jij dan ( hoe ga jij het gesprek aan)?
Wat doe je als je een merkt dat een collega een verslaving ontwikkeldt? Of als iemand binnen je eigen familie-of kennissenkring verslaavingsgedrag laat zien? Hoe herken je signalen en op welke wijze ga je het gesprek aan? Wat zijn je rechten en plichten in het omgaan met een verslaafde? Hoe motiveer je iemand om hulp te zoeken? Waar liggen je eigen grenzen? Al deze vragen komen aan bod in deze boeiende, interactieve workshop.
Inschrijven >
18:00 - 20:00 uur
Omgaan met verlies en rouw
Rouw is sterk verbonden aan de dood. Daardoor lijkt het soms alsof je alleen mag rouwen bij overlijden. Maar er kan ook behoefte zijn aan rouwen om verlies van iets anders. Bijvoorbeeld verlies van identiteit (dementie, hersenletsel), veiligheid, autonomie of het in duigen zien vallen van je dromen. Hoe verloopt een rouwproces en wanneer spreken we van een vastgelopen rouwproces? Hoe kunnen we dat vervovolgens weer vlot trekken? Waar eindigt rouw en begint depressie? Wat is nodig om rouwgevoelens te bewerken en hoe kan je daarin je steentje bijdragen als zorgverlener? Op dit soort vragen krijg je antwoorden in deze interactieve workshop.
Inschrijven >18:00 - 20:00 uur
Omgaan met de suïcidale patiënt
Suïcidaal gedrag kan gezien worden als een manier om een uitweg te zoeken voor ondraaglijke pijn of voor onoplosbare problemen. We spreken van suïcidaal gedrag als iemand:
- gedachten heeft over zelfdoding en/of;
- de intentie heeft zichzelf te doden en/of;
- bezig is met het voorbereiden van zelfdoding en/of;
- een poging doet om zichzelf te doden.
Suïcidaal gedrag bestaat dus niet alleen uit handelingen maar ook uit gedachten. Het heeft veel overeenkomsten met zelfbeschadigend gedrag. Iemand met suïcidaal gedrag lijkt zijn of haar huidige leven te willen beëindigen, maar vaak is er, net als bij mensen die zichzelf beschadigen, vooral de behoefte om met ondraaglijke ervaringen, gevoelens of emoties om te kunnen gaan.
De bedoeling van suïcidaal gedrag kan per persoon verschillen. Sommige mensen willen echt stoppen met leven, anderen willen niet meer verder leven op de manier zoals ze dat nu doen, weer anderen willen met suïcidaal gedrag vooral bereiken dat er naar hen wordt geluisterd. Suïcidaal gedrag kan ook een uitdrukking zijn van de wens.
Hoe kom je achter de betekenis van suicidaal gedrag? Welke vragen stel je? Waar ligt jouw verantwoordelijkheid? Wat roept het op geconfronteerd te worden met iemand die niet meer wil leven? Al dit soort vragen komen aan bod in deze boeiende workshop waarin je aan de hand van veel praktijkvoorbeelden gaat leren om te gaan met suicidaal gedrag.
18:00 - 20:00 uur
Ik durf geen nee te zeggen. Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen?
Grenzen leren aangeven begint met het omgaan van je eigen grenzen. Het aanvoelen, het omgaan en het respecteren van je eigen grens!
Maar hoe te voorkomen dat anderen dan niet over je grens gaan?
Grenzen leren en aangeven is niet hetzelfde als NEE durven te zeggen. Je leert in deze workshop "wat is dan mijn grens", "voorkomen dat andere over je grens gaan", grenzen aangeven hoe doe je dat, en wat betekent het als jij Nee zegt"?
18:00 - 20:00 uur
Omgaan met seksueel intimiderend gedrag
Hoe geef je je grenzen aan als er seksueel getinte opmerkingen gemaakt worden en/of je op een ongewenste manier aanraakt?
Wanneer je te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag is het vaak lastig om er over te praten. Toch is het belangrijk er niet alleen mee rond te blijven lopen. Maar wat is dan seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Dit is iedere vorm van seksueel gedrag dat door het slachtoffer wordt ervaren als ongewenst. Denk bijvoorbeeld aan iemand aanraken of zoenen zonder dat diegene daar toestemming voor heeft gegeven. Maar ook zomaar seksueel getinte opmerkingen naar iemand maken.